- Blueprints -

 

 

Clamp with 0-75mm range

Clamp with 0-75mm range

Een leuke startersoefening met toch een verrassende moeilijkheden... de twee scharen worden uiteraard opgebouwd met sheet metal, en het goed laten bewegen van de tang is minder evident dan het lijkt! Ideaal wanneer men een paar uurtjes vrij heeft dus.

Dit werkje omvat 11 detailtekeningen.

 

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Pneumatic 6 Cylinder Radial Engine

Blueprints of Miniature Pneumatic 6 Cylinder Radial Engine

Een stermotor of radiaalmotor is een type motor waarbij de cilinders in een ster- of cirkelvorm rondom de krukas gesitueerd zijn. Met name voor vliegtuigen was deze cilinderopstelling heel gebruikelijk. Deze miniatuur radiaalmotor kan worden aangesloten op perslucht welke via een excentische verdeler de cilinders bedient. Dit projectje zorgt voor een heel leuke animatie in 3D CAD en een behoorlijk aardig vermogen in het echt.

Dit project bestaat uit 24 detailtekeningen.

>> meer afbeeldingen in gallery

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Horizontal Stirling Engine

Blueprints of Miniature Horizontal Stirling Engine

Een tijdloos ontwerp: de stirling of heteluchtmotor. Het eerste patent dateert al van 1816. De stirlingmotor maakt gebruik van de themodynamische stirlingcyclus. Dat wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de expansie van lucht of andere gassen door verhitting en de contractie ervan bij afkoeling. Deze motoren hebben een hoog rendement en zijn geluidsarm maar hebben een laag vermogen. Dit eenvoudige maar toch charmante projectje bestaat uit 27 detailtekeningen.

>> meer afbeeldingen in gallery

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Vertical Stirling Engine

Blueprints of Miniature Vertical Stirling Engine

Bij de Stirling motor is er altijd sprake van een  zgn. warme cilinder (in deze constructie een gazen dome) met daarin een verdringer en een zgn. koude cilinder met daarin de werkzuiger. De motor opbouw is altijd zodanig dat deze twee cilinders atmosferisch met elkaar in verbinding staan en samen een vaste hoeveelheid lucht omsluiten. De drijfstangen van de verdringer en die van de werkzuiger zijn ieder verbonden aan een eigen excentriek,  die samen met een vliegwiel op een licht gelagerde as zijn gemonteerd.  De excentrieken zijn altijd 90º t.o.v. elkaar verschoven.
Dit projectje bestaat uit 32 detailtekeningen en bezorgt u minstens 1 dag fun in modeleren.

>> meer afbeeldingen in gallery

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Vertical Steam Engine with Reverse Gear (1830)

Miniature Vertical Steam Engine with Reverse Gear (1830)

Dit was het allereerste "vintage" ontwerp waarvan ik de ruwe ontwerpplannen heb van kunnen bemachtigen - imperial stijl uiteraard. Deze waren fascinerend genoeg om het op Inventor te gooien en sindsdien sta ik heel respectvol tegenover het geniale ontwerp uit 1830. Ook met geavanceerde CAD software zal dit ontwerp - ondanks zijn leeftijd - ook gevorderden een kleine uitdaging bezorgen. Dit ontwerp bevat 44 detailtekeningen en werkt ook op perslucht.

 

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Steam Engine with Horizontal Beam and Centrifugal Pump

Blueprints of Miniature Steam Engine with Horizontal Beam and Centrifugal Pump

De "BEAM ENGINE" is een vaak voorkomend type van stoommachine waar een bovenliggende balk wordt gebruikt om de krachten van een verticale zuiger over te brengen naar de drijfstang. Deze opstelling - waar de motor verbonden wordt met een pomp, werd voor het eerst gebruikt door Thomas Newcomen rond 1705 om water te verdrijven van de mijnen in Cornwall (England).

Dit ontwerp bevat 44 detailtekeningen en werkt ook op perslucht.

 

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Horizontal Twin Steam Engines in Factory Layout

Horizontal Twin Steam Engines in Factory Layout

Heeft het vandaag nog zin om stoommotoren te ontwerpen?? Ze zijn al lang uit de mode en een laag rendement en staan enkel nog maar te vinden in een vervallen schuur of in het museum. Maar het is wel werktuigkunde in zijn eerlijkste vorm. Daarom een heel mooie oefening die zowel verbazing zal uitlokken naar het ontwerp als de CAD software welke u vandaag gebruikt.

Dit project bestaat uit 47 detailtekeningen.

>> meer afbeeldingen in gallery

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

Miniature Vertical Twin Steam Engine with Reverse Gear

Blueprints of Miniature Vertical Twin Steam Engine with Reverse Gear

Dit ontwerp zorgt voor pure onversneden mechanische nostagie. Met een draaiende krukas, zal men niet enkel getuige zijn van het werkingsprincipe van een klassiek stoommotor, maar krijgt men bovendien een dansend schouwspel van bewegende armpjes, krukjes en eccenters. Een mechanisme om de draairichting van de motor om te keren is inbegrepen. Origineel - met ware passie - ontworpen in de 18de eeuw, met chinese inkt kalkpapier en een krasmesje. Respect.

Dit project bestaat uit 56 detailtekeningen.

 

Download blueprintsDOWNLOAD

 

 

The drawings available on this page are for educational purposes only and remain property of Inventor Wizard.
They shall not without our permission be altered, copied, used for manufacturing or
communicated to any other person or company.

 

Top Of Page TOP

 

Admin Pages
 Nederlands | English | Français