- Interviews -

Autodesk CEO Carl Bass

 

 

Carl Bass volgde begin 2006 Carol Bartz op als CEO van Autodesk. Maar wat kwalificeert iemand om aan het hoofd te staan van een bedrijf dat leider is in designsoftware? Zou die persoon een MBA van een prestigieuze universiteit moeten hebben? Misschien zou hij of zij bekend moeten staan als een "achiever" en gedreven zijn om vooruit te komen. Wel, geen van deze eigenschappen beschrijft de directeur en CEO van Autodesk. Carl Bass is street-smart, een "self-made man" met een grote dosis creativiteit.

 

Carl BassCarl Bass is 49 en geboren en getogen in Brooklyn, New York. Zijn gestalte maakt het duidelijk waarom hij in zijn jeugd een grote voorliefde had voor basketbal. Hij ging naar school in Bayside, New York, en geeft toe dat hij geen beste leerling was. Maar toch is hij terecht gekomen op de Cornell Universiteit die een voortreffelijke reputatie heeft in architectuur, wiskunde en computer graphics.

 

Na slechts twee jaar in Cornell, nam Bass een studiepauze om huizen en boten te bouwen, en om dan een meubelmaker te worden. Deze pauze duurde uiteindelijk vijf jaar, maar Bass keerde naar Cornell terug om zijn studies te voltooien, en specialiseerde zich in computergeometry en algebra.

Hierna begon Carl Bass - samen met een partner - een softwaretechnologiebedrijf in Ithaca, New York, met de naam "Flying Moose Systems and Graphics Company". Rond die tijd leerde hij Donald Greenberg kennen - een professor aan Cornell - door hun wederzijdse hobby basketbal . Als resultaat van hun vriendschap, begon Greenberg - een pionier op het gebied van computervisualisaties - tijdelijk voor Flying Moose te werken. Het was Greenberg die Bass z'n interesse stimuleerde in 3D computervisualisaties.

 

Carl BassVijf jaar later had de Flying Moose een aantal 3D tools ontwikkeld die verkocht werden aan Autodesk, PTC en andere ontwikkelaars voor eindige elementen berekeningen. In 1990 beseften Carl Bass en zijn partner dat indien ze met hun bedrijf wilden groeien, ze op zoek moesten gaan naar risicodragend kapitaal. Ze gingen aankloppen bij Autodesk, maar in plaats van een kapitaalinvestering, besliste Autodesk 20% van het bedrijf te kopen. In 1993 kocht Autodesk het volledige bedrijf, met Bass en zijn partner in de overeenkomst inbegrepen.


De partner trok zich uiteindelijk terug, maar Bass bleef zijn carrière uitbouwen. In 1999, werd hij CEO van Buzzsaw - toen nog een spinn-off bedrijf van Autodesk. Hij heeft deze functie twee jaar uitgeoefend, om dan terug intern bij Autodesk terecht te komen. Uiteindelijk werd hij binnen Autodesk benoemd tot verantwoordelijke voor erkoop, marketing en productontwikkeling.

 

Wanneer men Bass vraagt over hoe hij denkt of het gebrek van een MBA een probleem vormt voor zijn positie als CEO, antwoord hij: "niet voor wat wij doen. " Die reactie zou wat verwarring kunnen brengen - nochtans, men moet Bass aanzien als een facilitator van creativiteit. Hij geeft toe dat zijn favoriet deel van zijn baan het ontwerp en de ontwikkeling van goede software is -- hij houdt van "dingen bouwen" -- en de bekwaamheid op dit gebied is zijn belangrijkste troef.

 

Carl BassCreatief zijn is wat Bass het liefste doet - en zijn nieuwe positie als autodesk CEO biedt hem de kans om dat te doen. Hij blijft zijn creativiteit ook uitoefenen in zijn hobby: houtbewerking - en zijn werk is zeer knap. Bass weet dat het runnen van een bedrijf zoals Autodesk ook sterke management vaardigheden vereist. Hoe verwerft iemand zulke vaardigheden? Bass gelooft dat er twee kwaliteiten zijn die een goede manager maken: ervaring op het werk en street-smart. "Deze laatste factor is hem ingeboren, en is zeer moeilijk te leren.

 

Carl Bass is niet geinteresseerd om directeur te worden van een bedrijf die relationele databanken ontwikkeld, of de belasting teruggaves voorbereid. "Ik ben niet geinteresseerd om directeur te zijn van bedrijf, gewoon om directeur te zijn. Het uitbouwen van een software bedrijf, die mensen helpt om dingen te bouwen - is een perferce combinatie voor mij" getuigt Bass.

 

 

Top Of Page TOP

 

Admin Pages
 Nederlands | English | Français